Страви у горщиках — рецепти від жіночого журналу «Diana»
Страви у горщиках з натуральної глини виходять особливо смачними: соковитими і ніжними. Страви у горщиках довго залишаються теплими (горщики добре зберігають тепло) і надають застілля неповторну атмосферу домашнього затишку в ретро-стилі. Добірка рецептів страв у горщиках від жіночого журналу «Diana» для приготування в духовці допоможе знайти ідеальне рішення для затишного сімейного застілля.
Гаряче
квасоля – 5 ст. л. картопля – 5 шт. капуста квашена – 5 ст. л. морква – 2 шт.
цибуля – 1 шт.
часник – 2 зубці
олія сіль перець зелень
Квасолю миємо, висипаємо в півлітрову банку і додаємо 1 ст. л. солі, заливаємо окропом і закриваємо кришкою на 6 годин, щоб набухла. Квашену капусту вимочуємо, якщо дуже кисла.
Картоплю ріжемо кубиками. Моркву ріжемо соломкою.
Цибулю ріжемо півкільцями, а часник подрібнюємо в часникодавці, додаємо олію, чорний мелений перець та усе це перемішуємо і залишаємо на 0,5 год.
Накладаємо в горщички: 1 шар — квасоля, 2 шар — картопля,
3 шар — капуста, 4 шар — морква, 5 шар — суміш з цибулею. Заливаємо горщички окропом (приблизно 200 мл на кожен), накриваємо кришечками і запікаємо у духовці при 200 °С 1 год. 15 хв. Готову страву посипаємо дрібно посіченою зеленню.
Неповторний смак такої страви не залишить нікого байдужим!
Картопля з білими грибами
картопля — 6 шт.
морква – 1 шт.
цибуля – 1 шт.
білі гриби – 100 г
олія перець сіль
Картоплю нарізаємо на кубики. Моркву ріжемо на тонкі
кружальця. Цибулю дрібно нарізаємо. В горщички викладемо картоплю, моркву, цибулю і посипаємо сіллю та перцем. У кожен горщик додаємо по 1 ст. л. олії.
Гриби ріжемо на смужки, також насипаємо в горщички та закриваємо кришками. Запікаємо в духовці при температурі 180 °С 1 годину.
Про готовність і смак цієї страви все розкаже аромат, яким наповниться кухня.
Печеня з картоплею
м’ясо (яловичина, свинина або курятина) – 0,5 кг
картопля – 0,7 кг
часник – 3 зубці
цибуля – 1 шт.
капуста – 100 г
майонез – 3 ст. л.
сіль, перець
М’ясо повинне бути разом із жиром (воно пустить
багато соку). Картоплю і м’ясо нарізаємо однаковими кубиками, солимо, перчимо та перемішуємо. Цибулю дрібно нарізаємо.
У кожен горщик на дно кладемо цибулю, поверх картоплю з м’ясом. У кожен горщичок додаємо 3 ст. л. води. Дрібно нашатковану капусту кладемо гіркою на вміст горщика і зверху поливаємо 1 ст. л. майонезу. Прикриваємо кришечками.
У вже розігрітій до 200 °С духовці готуємо 40 хв., а тоді ще 20 хв. уже з розкритими кришечками.
Печеня – чудова як святкова, так і повсякденна страва. Смачного!
Свинина з дерунами по-гуцульськи
свинина – 800 г
смалець – 4 ст. л. картопля – 4 шт.
яйця – 4 шт.
цибуля – 1 шт.
борошно – 1,5 скл.
м’ясний бульйон – 2 скл. вода – 0,5 скл.
томатна паста – 1 ст. л.
олія
петрушка
сіль
перець
Свинину нарізаємо невеликими кусочками, злегка відбиваємо, солимо, перчимо. На сковороді розігріваємо смалець і обсмажуємо на невеликому вогні м’ясо до напівготовності (10-15 хвилин).
Картоплю натираємо на морквяній тертці, відтискаємо зайву рідину. Додаємо 3 яйця, солимо і добре перемішуємо. З цієї суміші на розігрітій сковороді з олією смажимо невеликі деруни.
Цибулю дрібно ріжемо та на сковороді, де смажилися деруни, пасеруємо з томатною пастою до м’якості.
На дно порційного горщичка викладаємо деруни, зверху м’ясо, тоді цибулю з томатною пастою.
З борошна та води місимо круте тісто. Робимо з тіста кришечки до горщичків, зверху змащуємо наші «кришечки» збитим яйцем.
Ставимо горщички в розігріту до 180 °С духовку і тушкуємо 40 хв. На стіл подаємо гарячими прямо у горщичках, притрусивши посіченою зеленню петрушки. «Кришечки» можна знімати і кожному самостійно перед початком трапези.
Від такої страви не відмовиться жоден!
Печеня по-домашньому з курки
куряче філе – 600 г
печериці – 300 г
картопля – 500 г
цибуля – 2 шт.
морква – 2 шт
олія – 45 г
голландський сир – 150 г
вершки – 200 мл
сіль
перець
зелень
Куряче філе дрібно нарізаємо.
Гриби подрібнюємо пластинками. Цибулю нарізуємо півкільцями та тушкуємо в олії на сковороді на невеликому вогні 5 хв. Додаємо туди гриби і тушкуємо майже до готовності (приблизно 15 хв), постійно перемішуючи.
Моркву і картоплю чистимо та ріжемо на кубики, перемішуємо.
Сир натираємо на крупній тертці.
Готуємо соус. Зелень дрібно нарізаємо, додаємо вершки, сіль, перець і все добре перемішуємо.
Накладаємо в горщички шарами: нарізане куряче філе, картоплю з морквою, гриби з цибулею і заливаємо все соусом. Зверху присипаємо натертим сиром.
Ставимо наповнені горщички в гарячу духовку (180 °С) і тушкуємо 40 хв.