Писачок – як виготовити та як підготувати яйце для розпису

Писачок (писальце або кистка) – пристрій, яким наносять восковий орнамент на яйце-писанку.

Гарний писачок має довго тримати тепло, щоб можна було воском вести по яйцю довгі лінії без розриву.

Писачок можна зробити з тонкої жерсті (можна взяти використаний тюбик з-під крему для взуття).

писачок

Також писачок можна виготовити зробивши конус з міді або латуні (ці матеріали краще зберігають тепло і писачок довше не остигатиме) та обмотавши його мідним дротом (виконуватиме роль акумулятора тепла).

Отже, необхідно вирізати шматочок-сектор жерсті (мідного або латуневого листка) радіусом 20мм та кутом 90-100⁰, скрутити з нього конусоподібну трубочку (звертайте її навколо голки, щоб нижній отвір був як можна вужчий). Особливу увагу слід приділити кінчику писачка, там має вийти акуратна кругла дірочка бажаного розміру. Обмотати скручений конус мідним дротом завдовжки 15 см та ним же прикріпити до дерев’яної палички (можна до звичайної гілочки). Кріпити конус до палички можна і вставляючи його в заздалегідь зроблений в ній отвір або трішки розщепивши кінець палички (в розщіпі гілочки). Кінчик конуса, за необхідності, можна трішечки розтиснути голкою (щоб краще витікав віск).

Писачок власноруч

писачок

Писачок можна зробити і з металічного наконечника олівця:

Видування яйця:

Зазвичай писанку пишуть на сирому яйці. Пролежавши до пів року вміст всередині яйця висихає і тому писанка на живому яйці може зберігатися роками. Однак є ризик, що яйце в процесі розпису може лопнути, тому переважно перед розписом видувають вміст яйця, проколюючи дірочки з протилежних сторін.

Отже, проколюємо голкою невеликі дірочки в шкаралупі яйця на обох його кінцях. Очищаємо дірочки від внутрішньої шкірочки, щоб вона не заважала видувати, і тоді за допомогою звичайного медичного шприца, наповненого повітрям, повільно введіть в яйце це повітря. Вміст яйця почне витікати через протилежну дірочку. Видаливши таким чином жовток і білок, наберіть у шприц холодної води і ретельно промиваємо яєчко всередині. Воду теж вводимо повільно щоб не тріснула під тиском шкарлупка. Висушуємо яйце, залишивши його у вертикальному положенні (дірками вниз та вверх).

Протираємо сухе яйце салфеткою або ваткою, зможеними в оцті, щоб знежирити його – це для кращого потім зафарбовування фарбою.

Якщо видувати вже готову писанку, то, по-перше, вона може тріскати під натиском голки, а по-друге, під тиском повітря вміст яйця проступає крізь мікропори шкарлупки і розмиває фарбу.

У мирі та щасті, добрі та любові святкуйте Великдень в родинному колі!

Більше майстер-класів у журналі «Diana»

Читайте також:

  1. Писанка — майстер-клас виготовлення традиційної писанки

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Яндекс.Метрика