Традиції Святої Вечері: 12 страв на Різдво

Різдво… Чарівний час, коли зустрічається вся велика родина, лунають колядки й відбуваються справжні дива! Це свято особливе, як і його традиції. І хоч усі ми знаємо і про 12 страв на Різдво, і про те, як правильно оформляти стіл, але нагадати про головні обряди цього величного святкування буде незайвим.

12 страв на Різдво

12 страв на Різдво

Кожна господиня готується до Святвечора по-своєму, але основою трапези, все ж, залишаються традиційні дванадцять страв, які обов’язково повинні бути присутні на святковому столі. Усі вони готуються пісними – не тільки без м’яса, а й без молока, масла, яєць та сметани:

  1. Кутя – особлива каша з солодкою добавкою (мед, цукор, родзинки, горішки). Зерно тут символізує вічне життя, а солодкий смак – блаженство раю;
  2. Борщ з вушками – часто вариться з сушеними грибами і заквашується попередньо приготованим квасом з буряка, що надає страві яскраво-червоного кольору;
  3. Грибова юшка;
  4. Вареники – традиційна і, без сумніву, улюблена страва всіх справжніх українців!
  5. Пісні голубці;
  6. Риба – заливна, смажена або тушкована;
  7. Маринований оселедець;
  8. Тушкована капуста;
  9. Узвар;
  10. Пампушки;
  11. Страва з квасолі або гороху;
  12. Салат із буряка (як варіант – вінегрет).

Це, звичайно, не остаточний список всіх можливих страв, адже в кожній родині є свої кулінарні звички, традиції й улюблені рецепти. На Різдво можна приготувати також і млинці, і калачі, і фаршировані бурячки, і варену картоплю з олією, і капусняк, і гуляш, і ще багато чого іншого. Головне правило: основними на столі є кутя та густий ароматний узвар, а інших пісних страв повинно бути обов’язково дванадцять.

12 страв на Різдво

Різдвяні обряди

Крім приготування святкових страв, важливо також правильно підготуватися до Святої Вечері, а саме так, як це робили наші пращури:

  • стіл здавна застилали сіном, зверху насипали трохи зерна, а по краях клали зубчики часнику, і лише після цього накривали чистою скатертиною;
  • на почесне місце у кімнаті ставили «дідух» — святковий снопик пшениці;
  • цілий день не можна було нічого їсти, а вечерю починали тільки після сходження першої зорі;
  • треба було покуштувати кожної страви на столі, щоб не було голоду;
  • багато розмовляти під час вечері і покидати стіл до її закінчення було суворо заборонено.

Чудового й затишного вам Різдва!



Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *