Як не купити фальшивий мед

Вибір меду величезний. Та, на жаль, є ризик придбати фальсифікований продукт. І винні тут зовсім не бджоли. Для того, щоб не помилитися і купити дійсно справжній мед, необхідно знати деякі тонкощі, що допоможуть визначити його натуральність.
Мед – найцінніший і найкорисніший продукт. Завдяки своєму складу, він здавна вважається еліксиром здоров’я і довголіття. Найкращий мед – стільниковий. Його не можна підробити, адже кожна ятка запечатана воском.

Рідкий мед можна купити тільки влітку під час відкачування. Через 1,5-2 місяці мед густішає та кристалізується – це абсолютно природний процес, який не впливає на якість і склад корисних речовин, а навпаки, вказує на натуральність меду.

Як же правильно вибрати мед?

  • Літр меду важить приблизно півтора кілограма. Менша вага вказує на великий вміст води, яка і робить його легшим.
  • Ранній мед не повинен бути темного кольору. Якщо вам пропонують товар в рідкому стані коричневого кольору, це означає, що він перетоплений.
  • Розгляньте банку рідкого меду на світлі. Справжній — прозорий і без осаду, незалежно від кольору і сорту. Різні вкраплення сторонніх відтінків можуть свідчити про домішки. Але абсолютно чистим він не буває, в ньому завжди присутні часточки пилку і воску.
  • Натуральний мед, особливо темні сорти, повинен викликати легке подразнення слизової оболонки – «дерти в горлі». Явна гіркота – ознака неправильного зберігання неякісного продукту.
  • Смак меду ми відчуваємо не кінчиком, а коренем язика, тож, якщо ви відразу відчули солодке – це цукор.
  • Справжній бджолиний продукт тане у роті, а не розчиняється, як цукор.
  • Натуральний і визрілий мед в’язкий, стікає плавно безперервною цівкою і складається гармошкою, не розриваючись на краплі. При цьому і на поверхні повинна утворитися гірка, яка потім повільно розтікається. Розведений або незрілий продукт буде стікати швидко, утворюючи бризки і миттєво розпливаючись по поверхні.
  • Якісний продукт не повинен пінитися – так виглядає процес бродіння незрілого меду:

мед

  • Справжній мед ароматний, він пахне травами та квітами, а з домішкою цукру не має аромату. Аромат карамелі – результат перетоплення меду.
  • Декілька крапель меду розітріть на зап’ясті. Якісний продукт легко розтирається і швидко вбирається шкірою. А ось фальсифікат має грубу консистенцію, а після розтирання залишаються грудочки.
  • Рідкий, не закристалізований мед взимку – це підробка. Виняток становить лише вересовий і акацієвий – перший перетворюється на желе, другий може залишатися рідким увесь рік.
  • Якісний зрілий мед кристалізується щільно і рівномірно. Часто пасічники відкачують його під час медозбору, не чекаючи його визрівання. В такому продукті багато води і мало корисних речовин.
  • Якщо під час зберігання мед розшарувався (знизу загус, а зверху залишився рідким), то це означає, що він недостатньо визрів і містить зайву вологу. Такий продукт не можна довго зберігати, тому що може закиснути. Також, можливо, що це суміш декількох сортів, а змішування старого, більш зрілого, і свіжого може призвести до погіршення смаку.
  • Щоб перевірити зрілість меду, наберіть ложку продукту і швидкими круговими рухами переверніть її декілька разів. Зрілий мед повинен навертатися на ложку, а не стікати з неї.
  • У справжньому меду води не повинно бути і це можна перевірити. Занурте в мед шматочок хліба на декілька хвилин. У «правильному» бджолиному продукті хліб затвердіє. Якщо, навпаки, розм’як, то вас ошукали.

мед

  • Перевірити якість меду можна і в такий спосіб: краплю посипте дрібкою крохмалю. Якщо крохмаль залишиться поверх крапельки білою шапочкою – бджолиний продукт чудової якості, якщо ж набереться вологи – ви придбали фальсифікат.
  • На аркуш паперу капніть трошки меду. Якщо поруч з краплею утвориться мокра пляма, чи він розтечеться, або навіть просочиться крізь папір – це фальсифікат. Крапля натурального продукту буде довго тримати форму.
  • Щоб перевірити, чи не містить мед домішок цукру, нагрійте ложку меду над запальничкою. Якщо по краях утворилася темна облямівка, ви придбали підроблений продукт. Справжній продукт під час нагрівання тільки трохи змінить колір. Або ж крапніть на аркуш паперу і підпаліть його. Якщо мед дійсно справжній, папір згорить, а крапля залишиться недоторканою. Якщо ж мед почав пінитися, горіти, плавитися або темніти, то бджіл підгодовували цукром. Недбайливі пасічники не вивозять бджіл для збору нектару, а просто годують їх цукром. В такому меду немає нічого корисного. Найчастіше цукровий мед дуже рідкий і неприродно білий. Смак такого меду не має терпкості, консистенція клейка.
  • Ще один спосіб фальсифікації – змішування гречаного меду з патокою чи цукровим сиропом. Також досить часто підробку вкривають шаром натурального меду. Тому не соромтеся, пробуйте не тільки зверху, але й покопирсайтеся в банці.
  • Іноді для імітації густоти і в’язкості справжнього меду в сироп або недозрілий мед можуть додавати борошно, крохмаль і навіть крейду. Розведіть ложку меду в теплій воді. Якісний продукт повністю розчиняється, не залишивши мутного осаду. Розчин фальсифікованого меду буде каламутним і райдужно переливатиметься. Щоб дізнатися чи, є в меду крейда, розмішайте столову ложечку продукту в половині склянки теплої води, додайте декілька крапель столового оцту чи оцтової есенції і ретельно все розмішайте. При наявності крейди суміш спіниться (так виділяється вуглекислий газ). А капнувши в такий самий розчин замість оцту декілька крапель йоду, можна визначити, чи використовували для виготовлення меду крохмаль. Якщо він там є, розчин забарвиться в синій колір.
  • Щоб перевірити якість, краплю меду капніть на ложку і занурте туди хімічний олівець. Або нанесіть шар продукту на папір і проведіть по ньому олівцем. Якщо з’явиться синій слід – це підробка.
  • У справжнього меду приглушений колір. Якщо мед прозорий, з яскравим бурштиновим блиском – це перетоплений (грітий) мед. У торговельній мережі здебільшого реалізують термічно оброблені меди. Аби полегшити фасування, мед підігрівають при високих температурах і розливають у тару. Після термічної обробки у меді залишається тільки глюкоза.

Вдалих вам покупок!

Більше цікавого про мед у жіночому інформативно-рукодільному журналі «Diana» №18. Посторінково погортати цей журнал в електронному варіанті можна ось тут: www.youtube.com/watch?v=-vdxA9xDOdI

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Яндекс.Метрика