Гарбуз в кулінарії, інтер’єрі та як китайський талісман
У Латинській Америці з гарбуза робиться майже все – від огорожі до посуду. В Японії засновано фестиваль гарбуза, і це свято є державним. Найбільший виробник гарбузів у світі – Китай. У Китаї гарбуз наділяють містичними властивостями, там він вважається дуже потужним талісманом.
Гарбуз – незамінний і в декорі інтер’єру. Як приємно зимою споглядати картину в оранжевих тонах. А цього задоволення легко досягти за допомогою схем для вишивки.
Гарбуз – незамінний атрибут Хеллоуїна, яким охоче цікавляться і українці. Це свято виникло до того, як європейці дізналися про гарбузи, тому «світильник Джека» вирізали з ріпи і картоплі на ірландських і шотландських святкуваннях (свято має кельтське коріння), а англійці використовували буряк. Поселенці з Європи, прибувши до Америки, виявили, що гарбуз ідеально підходить для вирізування чудернацьких мордочок.
Крім помаранчевих гарбузів, бувають сині, білі і зелені.
Гарбузи поділяються на столові, кормові і декоративні. Столових існує три різновиди: твердошкірий, великоплідний і мускатний (з яскравою оранжевою м’якоттю). Твердошкірі гарбузи гарний тим, що рано дозрівають, вони мають невеликі плоди, але найсмачніше насіннячко. Великоплідні гарбузи найсолодші, цукристість деяких сортів досягає 15%, що набагато більше, ніж у найсолодшому кавуні. До того ж великоплідні краще за інших переносять зниження температури і довго зберігаються у звичайній квартирі. Мускатні сорти вважаються найсмачнішими та найбільш вітамінними, але у них є один недолік: вони всі теплолюбні і пізньостиглі.
Гарбуз — кладова здоров’я
Вважається, що чим яскравіший колір м’якоті, тим більше в ній корисних речовин.
До хімічного складу продукту входять білки, вуглеводи, глюкоза, фруктоза, пектинові речовини, магній, залізо, мідь, фтор, цинк і калій, величезна кількість вітамінів: А, В1, В2, В5, В6, С, РР, Е, Т, К.
Гарбуз допоможе зберегти молодість шкіри. Вітамін Е, що міститься в ньому, уповільнює процес появи зморшок, а каротин разом з вітаміном Е запобігають старінню клітин.
Свіжий гарбузовий сік заспокоює нервову систему і допомагає при безсонні, а гарбузове насіння покращить настрій. Експерти стверджують, що амінокислоти триптофану, які містяться в ньому, сприяють виробленню серотоніну – так званого гормону щастя.
В гарбузовому насінні дуже багато цинку, який окрім іншого, має ключове значення для чоловічого здоров’я. Мабуть, не без підтексту недолугих залицяльників обдаровували гарбузом.
Гарбуз незамінний продукт для тих, хто бажає схуднути, а також при ожирінні. Страви з гарбуза дають тривале відчуття ситості при мінімальній кількості калорій (у 100 грамах всього 22 ккал). Він нормалізує обмін речовині сприяє виведенню з організму токсичних речовин, шлаків і холестерину. У ньому високий вміст рідкісного вітаміну Т, який сприяє прискоренню обмінних процесів в організмі, допомагає краще засвоювати важку їжу. Після жирних страв не зайвим буде з’їсти декілька шматочків гарбуза.
Антиоксидант бета-каротин, що міститься в гарбузі, знижує ризик розвитку раку. Експерти відзначають, що харчові джерела бета-каротину є більш ефективними, ніж медикаментозні.
За вмістом заліза гарбуз лідер серед усіх існуючих овочів. Тому він надзвичайно цінний при недокрів’ї та виснаженні організму. У цих випадках радять їсти сиру м’якоть гарбуза.
Особлива цінність гарбуза в тому, що він багатий вітаміном К, який сприяє згортанню крові. Цей вітамін практично відсутній в інших овочах.
Завдяки високому вмісту вітаміну С, гарбуз є прекрасним імуностимулятором. У 200 грамах м’якоті більше 11 мл вітаміну С, а це майже 20% від денної норми, рекомендованої для жінок (чоловікам потрібно 75 мг цього вітаміну в день).
Каротину (вітаміну А) в гарбузі в п’ять разів більше, ніж в моркві, і в три рази більше, ніж в яловичій печінці. Тому гарбуз рекомендується до вживання при послабленні зору.
Оскільки в гарбузі міститься багато калію, гарбуз корисний людям із серцево-судинними захворюваннями. Калій сприяє зміцненню судин, а також нормалізує водно-сольовий баланс, тим самим усуваючи набряки. Сира м’якоть гарбуза покращує роботу жовчного міхура. Солі калію і вода, якої у гарбузі 90%, сприяють поступовому розчиненню каменів у нирках і сечовому міхурі. Калій допомагає відновити баланс електролітів в організмі після інтенсивних тренувань і тримає м’язи в тонусі, тому гарбуз варто вживати тим, хто займається спортом.
Регулярне вживання м’якоті або гарбузового соку допоможе знизити, а з часом і нормалізувати кров’яний тиск.
Завдяки вмісту в гарбузі клітковини і органічних кислот, гарбуз корисно вживати при захворюваннях шлунково-кишкового тракту. Гарбуз стимулює біохімічні процеси в печінці, пригнічує ріст туберкульозної палички.
Практично всім відомо, що гарбузове насіння – визнаний антигельмінтний засіб. Зате мало хто знає, що квітки гарбуза ефективно використовують у відварах для загоювання виразкових ран. «Кашка» з гарбуза вгамовує біль і сприяє швидкому загоєнню при опіках, висипах або екземі.
Знахарі застосовували гарбуз як засіб від зміїних укусів.
Як можна застосувати гарбуз в кулінарії та косметології читайте у наступних публікаціях.
Насолоди від експериментів та енергетичного задоволення!
гарбуз у вишивці www.dianaplus.com