Гарбуз в кулінарії, інтер’єрі та як китайський талісман

У Латинській Америці з гарбуза робиться майже все – від огорожі до посуду. В Японії засновано фестиваль гарбуза, і це свято є державним. Найбільший виробник гарбузів у світі – Китай. У Китаї гарбуз наділяють містичними властивостями, там він вважається дуже потужним талісманом.

Гарбуз – незамінний і в декорі інтер’єру. Як приємно зимою споглядати картину в оранжевих тонах. А цього задоволення легко досягти за допомогою схем для вишивки.

гарбуз

Схема для вишивання «Мальовниче село»

Гарбуз – незамінний атрибут Хеллоуїна, яким охоче цікавляться і українці. Це свято виникло до того, як європейці дізналися про гарбузи, тому «світильник Джека» вирізали з ріпи і картоплі на ірландських і шотландських святкуваннях (свято має кельтське коріння), а англійці використовували буряк. Поселенці з Європи, прибувши до Америки, виявили, що гарбуз ідеально підходить для вирізування чудернацьких мордочок.

гарбуз

Крім помаранчевих гарбузів, бувають сині, білі і зелені.

гарбуз

Гарбузи поділяються на столові, кормові і декоративні. Столових існує три різновиди: твердошкірий, великоплідний і мускатний (з яскравою оранжевою м’якоттю). Твердошкірі гарбузи гарний тим, що рано дозрівають, вони мають невеликі плоди, але найсмачніше насіннячко. Великоплідні гарбузи найсолодші, цукристість деяких сортів досягає 15%, що набагато більше, ніж у найсолодшому кавуні. До того ж великоплідні краще за інших переносять зниження температури і довго зберігаються у звичайній квартирі. Мускатні сорти вважаються найсмачнішими та найбільш вітамінними, але у них є один недолік: вони всі теплолюбні і пізньостиглі.

Гарбуз — кладова здоров’я

Вважається, що чим яскравіший колір м’якоті, тим більше в ній корисних речовин.

До хімічного складу продукту входять білки, вуглеводи, глюкоза, фруктоза, пектинові речовини, магній, залізо, мідь, фтор, цинк і калій, величезна кількість вітамінів: А, В1, В2, В5, В6, С, РР, Е, Т, К.

Гарбуз допоможе зберегти молодість шкіри. Вітамін Е, що міститься в ньому, уповільнює процес появи зморшок, а каротин разом з вітаміном Е запобігають старінню клітин.

Свіжий гарбузовий сік заспокоює нервову систему і допомагає при безсонні, а гарбузове насіння покращить настрій. Експерти стверджують, що амінокислоти триптофану, які містяться в ньому, сприяють виробленню серотоніну – так званого гормону щастя.

В гарбузовому насінні дуже багато цинку, який окрім іншого, має ключове значення для чоловічого здоров’я. Мабуть, не без підтексту недолугих залицяльників обдаровували гарбузом.

гарбуз

Гарбуз незамінний продукт для тих, хто бажає схуднути, а також при ожирінні. Страви з гарбуза дають тривале відчуття ситості при мінімальній кількості калорій (у 100 грамах всього 22 ккал). Він нормалізує обмін речовині сприяє виведенню з організму токсичних речовин, шлаків і холестерину. У ньому високий вміст рідкісного вітаміну Т, який сприяє прискоренню обмінних процесів в організмі, допомагає краще засвоювати важку їжу. Після жирних страв не зайвим буде з’їсти декілька шматочків гарбуза.

Антиоксидант бета-каротин, що міститься в гарбузі, знижує ризик розвитку раку. Експерти відзначають, що харчові джерела бета-каротину є більш ефективними, ніж медикаментозні.

За вмістом заліза гарбуз лідер серед усіх існуючих овочів. Тому він надзвичайно цінний при недокрів’ї та виснаженні організму. У цих випадках радять їсти сиру м’якоть гарбуза.

Особлива цінність гарбуза в тому, що він багатий вітаміном К, який сприяє згортанню крові. Цей вітамін практично відсутній в інших овочах.

гарбуз

Завдяки високому вмісту вітаміну С, гарбуз є прекрасним імуностимулятором. У 200 грамах м’якоті більше 11 мл вітаміну С, а це майже 20% від денної норми, рекомендованої для жінок (чоловікам потрібно 75 мг цього вітаміну в день).

Каротину (вітаміну А) в гарбузі в п’ять разів більше, ніж в моркві, і в три рази більше, ніж в яловичій печінці. Тому гарбуз рекомендується до вживання при послабленні зору.

Оскільки в гарбузі міститься багато калію, гарбуз корисний людям із серцево-судинними захворюваннями. Калій сприяє зміцненню судин, а також нормалізує водно-сольовий баланс, тим самим усуваючи набряки. Сира м’якоть гарбуза покращує роботу жовчного міхура. Солі калію і вода, якої у гарбузі 90%, сприяють поступовому розчиненню каменів у нирках і сечовому міхурі. Калій допомагає відновити баланс електролітів в організмі після інтенсивних тренувань і тримає м’язи в тонусі, тому гарбуз варто вживати тим, хто займається спортом.

гарбуз

Регулярне вживання м’якоті або гарбузового соку допоможе знизити, а з часом і нормалізувати кров’яний тиск.

Завдяки вмісту в гарбузі клітковини і органічних кислот, гарбуз корисно вживати при захворюваннях шлунково-кишкового тракту. Гарбуз стимулює біохімічні процеси в печінці, пригнічує ріст туберкульозної палички.

Практично всім відомо, що гарбузове насіння – визнаний антигельмінтний засіб. Зате мало хто знає, що квітки гарбуза ефективно використовують у відварах для загоювання виразкових ран. «Кашка» з гарбуза вгамовує біль і сприяє швидкому загоєнню при опіках, висипах або екземі.

Знахарі застосовували гарбуз як засіб від зміїних укусів.

гарбуз

Як можна застосувати гарбуз в кулінарії та косметології читайте у наступних публікаціях.

Насолоди від експериментів та енергетичного задоволення!

гарбуз у вишивці  www.dianaplus.com
гарбуз

Схема для вишивання картини «Мальовниче село»

 



Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Яндекс.Метрика